Koncerti Trija Simonutti uvek i svuda ispune sale do poslednjeg mesta, od beogradskog „Kolarca” do ogromnih sala u Kini i u Mongoliji. Mogli bismo se upitati u čemu je taj „Simonuttijevski fenomen”. Odgovor je sasvim jednostavan: oni su FENOMENALNI! (Borba)

Trio Simonutti, jedan od najpoznatijih srpskih kamernih ansambala, delovao je od 1988. do 2009. godine u sastavu Tripo Simonutti, violina i njegove kćerke – Ana, klavir i Irena, violina. Ovaj kamerni ansambl je ostvario više od dve hiljade koncerata gostujući u svim muzičkim centrima Srbije, kao i u Kini, Mongoliji, Austriji, Bugarskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini…

Tokom više od dvadeset godina postojanja, trio je imao više stotina nastupa u svim značajnim TV centrima u zemlji, kao i na kineskoj, mongolskoj, bugarskoj, slovenačkoj, makedonskoj, bosanskoj, crnogorskoj televiziji… Nastupao je na mnogim muzičkim festivalima (BELEF, Zlatna jesen-Ulan Bator, Mongolija, NOMUS, Mokranjčevi dani – Negotin, Mermer i zvuci-Aranđelovac, Budva “Grad teatar” itd.), snimio je tri CD-a u izdanju PGP RTS-a, LP ploču, četiri audio i više video kaseta, kao i nekoliko diskova za Radio Beograd.

Trio Simonutti dobitnik je prve nagrade publike i prve nagrade Udruženja kompozitora Mongolije na međunarodnom festivalu „Zlatna jesen“ 1998. godine. Trio je takođe nosilac više priznanja i nagrada Crvenog krsta za humanitarni rad. Kao svojevrsni ambasodor klasične muzike, Trio Simonutti održao je više stotina humanitarnih koncerata, kao i koncerata posvećenih širenju klasične muzike među mladima.

Trio Simonutti bio je poznat i kao izvođač savremene muzike i veliki broj kompozitora pisao je i posvetio svoja dela članovima ovog ansambla (Dejan Despić, Konstantin Babić, Nikola Hercigonja, Dušan Radić, Zlatan Vauda, Borivoje Popović, Rastislav Kambasković, Vojislav Kostić, Miroljub Aranđelović Rasinski i dr.)

 

Izvodi iz kritika

“…Brojna publika ispunila je dvoranu do poslednjeg mesta, a oduševljenju nije bilo kraja. Aplauzi su se nizali jedan za drugim. Trio Simonutti čine vrhunski umetnici koji znaju kako da zadovolje i najistančanije ukuse klasične muzike…”

Banja Luka, Glas

“…Za publiku BELEF-a susret sa članovima Trija Simonutti ostaće doživljaj za pamćenje, jedan od onih blistavih trenutaka kakvima je, uostalom, ispunjeno višegodišnje trajanje ovog ansambla. Članovi Trija Simonutti su uvek spremni i sposobni da radost muziciranja prenesu i na publiku…”

RTS, Dnevnik

“…Na koncertu su došle do punog izražaja osobine trija: odmerenost, prirodnost u scenskom držanju, koherencija raznorodnih bujnosti, poštovanje prema muzici koju izvode i poštovanje prema slušaocu… Gotovo je nemoguće govoriti o pojedinačnim kvalitetima članova Trija Simonutti jer oni su – jedno…”

Politika

“…Kada publika počne da zauzima mesta mnogo pre početka koncerta, kada sva raspoloživa sedišta ubrzo budu zauzeta, a posetioci koji nastavljaju da pristižu više od jednog sata stoje sa strane ili sede na stepenicama, i laiku je jasno da je reč o nastupu izuzetnih umetnika. Upravo je tako bilo na koncertu Trija Simonutti u Beogradu…”

RTS, Dnevnik

“…U pitanju je nesvakidašnji muzički događaj. To je trio za pamćenje. I ovom prilikom predstavili su se u vidu troje profesionalaca gde se mladost i iskustvo dopunjavaju na najbolji mogući način…”

RTS 1 

“…U Sinagogi osvajali su posebnom toplinom i osećajnošću muziciranja članovi Trija Simonutti čija plemenitost karaktera i lirska prefinjenost duša imaju ekvivalente u interpretaciji. Prenevši najvrednije osobine čoveka i umetnika i na svoje kćeri, violinistkinju Irenu i pijanistkinju Anu, naš ugledni violinista Tripo Simonutti je istrajno, vredno i posvećeno s njima izgradio i izbrusio ansambl jedinstvene duše i daha. Stavljajući akcenat na pevnost, instrumentalnu milozvučnost i intonativnu čistoću, Trio Simonutti ceo program boji svojstvenom muzikalnošću…”

Dnevnik, Novi Sad

“…Sviraju sa lakoćom, sa radošću, sa lepotom svakog ispevanog tona, sa poletom, sa sugestivnošću, sa šarmom. Oni su sinhroni do perfekcije, isto dišu, isto misle, isto razvijaju frazu, isto osećaju formu i dinamičke amplitude…”

Borba